Home/Collega’s vertellen/Haure en Drieuwes vertellen

HAURE & DRIEUWES

HAURE (ADVOCAAT-STAGIAIR) OVER DRIEUWES (ZIJN PATROON)

VERTEL HAURE, WAT IS VOOR JOU NOU TYPISCH DRIEUWES?

Drieuwes heeft een onwijs creatieve manier van denken. Als hij een vraagstuk aan mij wil uitleggen, gebruikt hij vaak auto’s, sport of games als voorbeeld. Hij weet dat deze onderwerpen tot mijn verbeelding spreken en het helpt mij om de leerstof beter op te slaan.

WAT KAN JIJ, WAT DRIEUWES NIET KAN?

Haha, een resultaat boeken in een online game! We spelen wel eens samen een schietspel, maar Drieuwes heeft een reactievermogen van een slak. Dat vind ik niet erg, want ik wijs Drieuwes graag de weg zoals hij dat bij mij doet op het werk.

Ik moet wel eerlijk toegeven… In tafelvoetbal is hij toch echt de allerbeste!

WELKE INZICHTEN HEB JE VAN DRIEUWES GEKREGEN?

Ik heb van Drieuwes geleerd om dialogen met mezelf te voeren, waarbij ik beide kanten van het gesprek doorloop. Op deze manier kan ik anticiperen op datgene wat de wederpartij van mijn cliënt mogelijk zal zeggen.

Daarnaast heeft hij mij verschillende tips gegeven om meer structuur in mijn werk aan te brengen. Ik heb bijvoorbeeld geleerd om bij een onduidelijke tekst, een argumentatieboom te maken waarin ik alle argumenten en feiten in kaart breng. Hierdoor zie ik niets over het hoofd!

WAT IS HET GAAFSTE DAT JE TOT NU TOE ALS ADVOCAAT-STAGIAIR BIJ DOMMERHOLT ADVOCATEN HEBT MEEGEMAAKT?

Voor mij was dat mijn allereerste dossier. Ik mocht samen met collega advocaat HP naar een bedrijf dat op het punt stond om failliet te gaan. We brachten ter plekke bij hen op locatie een advies uit, onder andere over wat zij het beste met hun goederen konden doen.

DRIEUWES OVER HAURE

WAT VOOR TYPE ADVOCAAT-STAGIAIR IS HAURE?

Iedere advocaat-stagiair is anders en heeft dus andere begeleiding nodig. Wat voor de één tweede natuur is, moet een ander echt als een nieuwe vaardigheid aanleren. Kenmerkend voor Haure is dat hij echt een talent heeft voor cliëntcontact en heel besluitvaardig is. Dat zijn belangrijke onderdelen van het advocatenbestaan die normaal gesproken pas na een aantal jaar ervaring goed zijn ingesleten.

OP WELK VLAK LIJK JIJ HET MEEST OP HEM?

We zijn beiden behoorlijk competitief; een zaak geven we niet op voordat we echt alle mogelijkheden hebben onderzocht. Maar ook buiten het werk om blijkt dat. Zo zijn we bloedfanatiek in onze onderlinge tafelvoetbalcompetitie (waarin ik overigens voor sta…).

OP WELKE MANIER ZET JIJ HAURE IN ZIJN KRACHT?

Ik laat Haure zoveel mogelijk zelfstandig aan zaken werken en zorg dat ik vanuit het perspectief van de cliënt alleen op de achtergrond betrokken ben. Door Haure zoveel mogelijk zelf te laten doen, krijgt hij goed door wat er allemaal bij een zaak komt kijken en leert hij omgaan met de vragen en verwachtingen van de cliënt.

WELKE TIP ZOU JIJ HAURE WILLEN MEEGEVEN VOOR ZIJN TOEKOMSTIGE CARRIÈRE ALS ADVOCAAT?

Zorg in je benadering van een zaak voor een goede balans tussen twijfel en stelligheid. Cliënten komen nooit met eenvoudige zaken. Als een zaak eenvoudig is, is er namelijk geen reden om te investeren in een advocaat. Merk je dat je een stellige overtuiging hebt waar de zaak naar toe zou moeten gaan, dan is dat vrijwel altijd een indicatie dat je er nog niet goed genoeg over na hebt gedacht. Andersom heeft niemand iets aan een advocaat die alleen maar onzekerheden benoemt. Zorg dus dat je de zaak dermate goed hebt voorbereid dat je boven de juridische materie komt te staan en de cliënt kan voorzien van een duidelijk advies.